RÖPORTAJ | Rojhat Amedî: DEM ve AK Parti'nin anlaşmaması için hiçbir işaret yok!

RÖPORTAJ | Rojhat Amedî: DEM ve AK Parti'nin anlaşmaması için hiçbir işaret yok!

PeyamaKurd - Kürt siyasetçi ve yazar Rojhat Amedi, Türkiye’de yaklaşan yerel seçimlere ilişkin katıldığı bir televizyon programında değerlendirmelerde bulundu.

“Şeyh Said gündemi seçimlerin yaklaştığının da göstergesidir”

Rojhat Amedi, Rûdaw’da yayımlanan ‘Nûroj a Rûdawê’ programında öncelikle Şeyh Said gündemine dair soruları yanıtladı.

Amedi, “Diyarbakır’da bir bulvara verilen isim sonrası gündem olan konu gösteriyor ki, Şeyh Said meselesi seçimler yaklaştığını işaret ediyor. Türk siyasileri de bu durumu kendi lehlerine çevirmek istiyorlar” dedi.  

“Kürtlerin desteğini almak için sempatik yaklaşımlar sergiliyorlar”

Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi ile ‘Kürtler’ konusunda sık sık gündeme gelmesine yönelikte değerlendirme yapan Kürt siyasetçi Amedi, “CHP’nin sempatik beyanları seçim içindir. Özel, Kürt opera sanatçısı kadının elini öptü, bununla dünya yıkılacak değil ya!

Şivan Perwer’de çözüm süreci zamanında Diyarbakır’a geldi, konser verdi. El öpme olmadı ama o zaman da Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ağlamıştı. Son günlerde yaşananlar elbette yerel seçim içindir. Kürtlerin oylarını almak (özellikle metropol kentlerde) için kendilerini ‘Kürt meselesi’ ile ilgiliymiş gibi gösteriyorlar.

“CHP, Kürtlere yanaşmadı ve sorunlarına kayıtsız kaldı”

Kürtlerin yerel seçimlerde nasıl pozisyon alması gerektiğini de hatırlatan Amedî şöyle devam ediyor:

“Şüphesiz ki Kürt oyları için umutları var. Örneğin yine İstanbul için bu umutlar var. Bilindiği üzere belediye seçimlerinde İstanbul’u alan, Türkiye’yi alır.

İstanbul önemli bir kent, keza 6 milyona yakın Kürt orada yaşıyor. Ekrem İmamoğlu geçen seçimlerde Kürtlerin ve DEM Parti’nin oyları ile kazandı. Ama Kürtlerin tüm desteğine rağmen seçimler sonrası CHP, Kürtlerin sorunlarına ilgi göstermedi ve Kürtlere yanaşmadı. Bir başka ifade ile, Kürtleri ciddiye almadılar.

DEM Parti ile AK Parti arasında görüşmeler yapılıyor

Gelecek belediye seçimlerinde Kürt siyasetinde stratejik bir değişimin olacağını da sözlerine ekleyen Rojhat Amedi, “DEM ve AK Parti arasında görüşmeler var” dedi.

“Görünen o ki bazı, şart ve maddeleri masaya getirmişler” diyen Amedi, “Bu hususlar ışığında bir görüşmenin olacağı tahmin ediliyor. Şu an için bu görüşmenin olmaması için herhangi bir kırmızı ışık görünmüyor” diyor.

AK Parti ve DEM’in anlaşması için 3 şart üzerine konuşuluyor

Görüşmeler için şartlar var gündemine dair de değerlendirme yapan Kürt siyasetçi, “Bunlardan ilki Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasi tutukluların bırakılması. Kayyumlara son verilmesi, Abdullah Öcalan ile görüşme imkânı sağlanması. Bu üç şartın perde arkasında masada olduğu duyumlarını alıyorum “dedi.

“Kürtlerin seçimler öncesi ittifak yapması gereklidir”

Belediye seçimlerinde ‘ittifaklar’ üzerine de konuşan Rojhat Amedî, “Türk metropollerinde Kürtlerin belediye alma şansı yok. Ama Kürt belediyeleri için öyle değil. Fakat, Kürtler belediyeleri kazandıktan sonra ellerinden alınmaması ve sonrasında oluşacak hukuki problemlerin önüne geçmek için 'ittifak' yapmak gereklidir.

Bana göre CHP’nin (Son günlerde her ne kadar Kürtler ile ilgili güzellemeler yapsalar da) Kürt kentlerinde şansı yok.

AK Parti ve DEM’in, görüşme yapması bana göre daha önemli geliyor.

“Yeni bir sürecin olacağını düşünmüyorum ama yakınlaşma olabilir”

‘Yeni bir çözüm süreci’ ihtimaline ilişkin de değerlendirme yapan Kürt siyasetçi şu sözleri dile getiriyor, “Türkiye ve Orta Doğu’da şartlar değişti. Böyle bir sürecin bir daha olacağına ihtimal vermiyorum. Ama bir yakınlık olabilir.

PKK ve DEM Parti dışında yeni aktörler Orta Doğu’da ortaya çıktı. Ayrıca başka taraflar da var. Onların da bu sürece dahil olması gerekiyor. Örneğin, HÜDA-PAR’da artık bir faktör oldu.

Mesela sivil toplum kuruluşları da bir güç olarak görülmeli. Çünkü bu kuruluşlar bazı yerlerde, partilerden üstün hareket ediyorlar. Yeni bir süreç olursa onlar da dahil olacaktır.

“Bazı gelişmeler DEM Parti’yi Kürt hattına dönmeye mecbur kılıyor”

“Kürt seçmen, yerel seçimlerde özellikle Kürt partilerini yan yana görmeyi istiyor” diyen Rojhat Amedi sözlerini şöyle noktalıyor:

“DEM Parti, esas güç olduğu için bu noktada bir rol oynayabilir. Onlar da seçim öncesi Kurdistani partiler ile fikir alışverişi yapıyorlar. Bu durum bazı Türk solu çevreleri rahatsız edebilir. Ama DEM Parti’nin, Türk sol partilerinin söylediklerini yerine getirmek gibi bir lüksü artık kalmadı.

Kısacası Bazı gelişme ve konjonktürler, DEM Parti’yi Kürt hattına dönmeye mecbur kılıyor.”