APIKUR: Kürdistan Bölgesi ile olan sözleşmelerimize bağlıyız

APIKUR: Kürdistan Bölgesi ile olan sözleşmelerimize bağlıyız

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi'ndeki bir grup yabancı petrol şirketini bünyesinde barındıran Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin 15 Nisan'da yapılması planlanan Beyaz Saray ziyareti öncesinde yazılı bir açıklama yayımladı.

APIKUR, ABD Başkanı Biden ile Irak Başbakanı Sudani arasında önümüzdeki hafta yapılacak görüşmenin Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin mevcut çıkmazın çözülmesi için “önemli bir fırsat” olarak değerlendirdi.

Ayrıca söz konusu görüşmenin Kürdistan-Türkiye boru hattı üzerinden petrol üretimi ve ihracatı konusunda anlaşmaya varılması ve böylece Irak'ta doğrudan yabancı yatırımın önündeki önemli bir engelin ortadan kaldırılması için bir fırsat olduğuna vurgu yapıldı. 

Açıklamada, “APIKUR, Başbakan Sudani ile Başkan Biden arasındaki üst düzey toplantının tüm paydaşlar arasında sorunların hızla çözülmesi ve Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki tam üretim ve ihracatın yeniden sağlanması konusunda aciliyet yaratacağı konusunda iyimserdir” denildi. 

Ayrıca, “APIKUR üyesi şirketler, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile olan sözleşmelerine bağlı kalıyor ve Irak-Türkiye Petrol Boru Hattının yeniden açılmasını sağlayacak karşılıklı çıkara dayalı anlaşmalara odaklanıyor” ifadeleri yer aldı.