Irak: Önceliğimiz Kürdistan’dan petrol ihracatı olacak

Irak: Önceliğimiz Kürdistan’dan petrol ihracatı olacak

PeyamaKurd - Irak hükümeti sözcüsü Badım El-Avadi, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlaması konusunun federal hükümetin önceliği olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte Wasahington’da bulunan Avadi, açıklamalarda bulundu.

Sudani ile Biden arasındaki görüşmede önemli konuların ele alındığını belirten Avadi, 7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşın ardından bölgedeki jeopolitik durumun öne çıktığını dile getirdi.

Avadi, “Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler ve genel olarak Irak'taki durum da ele alındı. Biden, Bilinken ve Austin ile görüşmelerde güvenlik ve istikrar ve yine enerji konusu ele alındı” dedi.

“Kürdistan petrolü de gündeme geldi”

Kürdistan’dan Ceyhan’a petrol sevkiyatının başlaması konusunun da gündeme geldiğini aktaran sözcü Avadi şunları söyledi:

“Elbette Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına başlanması konusu federal hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. Bağdat'taki hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi de önemli.

Çünkü Kürdistan Bölgesi'nin istikrarı Irak ve Bağdat'ın istikrarı anlamına geliyor. Yine Irak’ın orta ve güney bölgelerdeki istikrar da Kürdistan Bölgesi'nde istikrar demektirr." 

Ayrıca, Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik anlamda büyümesi ve kalkınmasının Irak’ın kalkınmasına da katkı sağlayacağını belirtti.