ABD ve Suudiler tarihi anlaşmanın kapısında: İsrail de katılabilir…

ABD ve Suudiler tarihi anlaşmanın kapısında: İsrail de katılabilir…

PeyamaKurd - ABD ile Suudi Arabistan arasındaki savunma iş birliği anlaşmasının kısa bir süre içerisinde hayata geçirileceği ifade ediliyor.

ABD Perşembe günü yaptığı açıklamada Suudi Arabistan ile savunma iş birliği anlaşmasına varmaya "çok yakın olduklarını" belirtti. Anlaşmanın İsrail ile üçlü bir anlaşmaya dönüşeceği ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in hafta sonu Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Bakan bu hafta Riyad'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü. Normalleşme anlaşmasının ikili kısmı üzerinde bir anlaşmaya varmaya çok yakınız” dedi.

Anlaşmanın bir parçası olarak, ABD ile Suudi Arabistan arasında savunma anlaşması, yapay zeka alanlarında iş birliği ve Riyad'ın sivil nükleer programını da içeren ikili anlaşmalar üzerinde çalışılıyor.

Miller bir brifing sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Üzerinde çalışmaya devam etmemiz gereken birkaç ayrıntı var, ancak bu ayrıntılar üzerinde çok kısa bir süre içinde anlaşmaya varabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.