TÜRKİYE 2.TUR SEÇİMLERİ CANLI BLOG | LİDERLERDEN İLK AÇIKLAMALAR!

TÜRKİYE 2.TUR SEÇİMLERİ CANLI BLOG | LİDERLERDEN İLK AÇIKLAMALAR!

PeyamaKurd - Türkiye 28 Mayıs 2023 (bugün) itibariyle, 2 hafta arayla yeniden sandık başına gidiyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu bugün yapılacak. 14 Mayıs'tan farklı olarak seçmenin önünde yalnızca tek pusula ve 2 aday olacak.

Oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başlayıp 17.00'ye kadar sürecek.


Liderler oylarını kullandı! İşte ilk açıklamaları! 


 

Tayyip Erdoğan: 2 aday söz konusu, rehavet olmasın

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile "3279" numaralı sandığın bulunduğu sınıfın önünde sıraya girdi. Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere konuşan Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:

İkinci turu da 28 Mayıs’ta gerçekleştiriyoruz. Burada partiler yok 1 metro boyunda pusula yok. Sadece 2 aday söz konusu. Bu iki adaya halkımız oyunu vereceği için seri şekilde oylama bitecektir. Türk demokrasi hayatında ilk defa böyle bir oylama şahit olduğumuz vaka, ve bu dünya tarihinde böyle yüzde 90’a varan katılımla gerçekleşen ülke yok. Türkiye yüzde 90'a varan katılımla demokratik mücadelesini en güzel şekilde verdi. Ülkemiz milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılım son ana kadar rehavete ulaşmadan gerçekleşmesini vatandaşlarımdan rica ediyorum.


Kemal Kılıçdaroğlu: Mutlaka bu ülkeye demokrasi gelecek

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara’da Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullanmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Oy kullanma işleminin ardından açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Baskıdan kurtulmak için, otoriter bir yönetimden kurtulmak için bu ülkeye gerçek anlamda özgürlüğün ve demokrasinin gelmesi için bütün vatandaşlarımızı sandığa davet ediyorum. Oylarını kullansınlar sonrasında da sandıklara sahip çıksınlar. Çünkü bu seçim çok zor koşullarda gerçekleştirilen bir seçimdir.

Her türlü karalama, her türlü iftira yapılmıştır.  Ben halkın sağduyusuna güveniyorum. Mutlaka bu ülkeye demokrasi gelecek. İnsanlar huzur içinde bu ülkenin caddelerinde sokaklarında gezebilecekler. Sandığa gidip oy kullanan, hakkını kullanan tüm vatandaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.”


Pervin Buldan: ‘Bir oy çok şeyi, ülkenin kaderini değiştirir’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul’un Bakırköy ilçesinde bulunan Metin Kölük İlkokulu’nda oyunu kullandı.

Oy verme işlemi ardından okul önünde kısa bir açıklama yapan Buldan şunları dile getirdi:  

“Umuyorum ve diliyorum ki bu gün alınacak olan sonuç Türkiye’nin demokratikleşmesine, Türkiye’nin barışa, refahına ve huzuruna vesile olur. Bugün önemli bir gün. Belki de tarihi birgün ve bu tarihi günde kaderimizin değişebileceğine olan umudumuzu hiçbir zaman yitirmedik. Bu günde aynı umudu taşıyoruz. Bu umudun çok yüksek olduğunu da ifade etmek isterim. Bir oy çok şeyi, ülkenin kaderini değiştirir." 


Mithat Sancar: Yarın başka bir güne uyanacağımıza inanıyoruz’

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’da oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra açıklama yapan Sancar, ‘Bizler aydınlık bir gelecek için üstümüze düşeni yaptık. Yarın başka bir güne uyanacağımıza inanıyoruz’ dedi.

Sancar, herkesin sandığa gitmesi gerektiğini vurgulayarak, "Oyumuzu aydınlık gelecekler için kullandık. Herkes sandığa gitsin. Oy kullanmak yetmiyor. Oyu korumak da kullanmak kadar önemlidir. Seçmenlerin de birer sandık görevlisi gibi davranmasını bekliyoruz. Son ana kadar, sayım bitene kadar herkes kendi oyunun takipçisi ve koruyucusu olsun. Bizler aydınlık bir gelecek için üstümüze düşeni yaptık. Yarın başka bir güne uyanacağımıza inanıyoruz" dedi.


Ekrem İmamoğlu: Çok helalleşeceğimiz şey var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte Beylikdüzü'ndeki Emin Yükseloğlu Kız Anadolu İmamhatip Lisesi'nde oyunu kullandı.

İmamoğlu, seçim sürecinde iktidarın kullandığı dili eleştirerek, “Çok helalleşeceğimiz şey var, yarından sonra bunlar konuşulacak. Ben bunların peşini bırakmayacağım. Seçim anları değerlidir, adil bir şekilde sonuçlandığı sürece saygı duyacağız” dedi.


Meral Akşener: Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul’da oyunu kullandı.

Sandıkta tercihini yaptıktan sonra kısa bir açıklama yapan Akşener, “Oylarımızı kullandık. Çok önemli bir seçimin ikinci safhasında hepiniz için, hepimiz için önemli özellikle gençlerin geleceği açısından çok önemli bir seçimin, bu safhasında oylarımızı kullandık. İnşallah ülkemize, milletimize hayırlı olur. Hayırlara vesile olur. Allah inşallah gönlümüzdekini nasip eder” ifadelerini kullandı.


Ali Babacan: Adil, şeffaf ve hakkaniyet çerçevesinde sonuçlanmasını ümit ediyorum

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan oyunu kullandı.

Babacan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun” dedi.

“Çok partili siyasi sisteme geçtiğimizden bu yana her seçimlerde oldukça yüksek oranda sandığa katılım var” diyen Babacan, “Vatandaşlarımız tercihlerini gelip sandık başında ifade ediyorlar ve katılım oranı bizde dünya ortalamasından oldukça yüksek. Umarız 28 Mayıs seçimleri de sükunetle, huzur içerisinde tamamlanır.

Seçim sürecinin şeffaf olmasının, adil olmasının ve hakkaniyetli olmasının demokrasimiz için son derece büyük önemi var. Ümit ediyorum ki bu ikinci tur seçimi de adil, şeffaf ve hakkaniyet çerçevesinde sonuçlanır. Bütün vatandaşlarımızın kalbinin rahat edeceği, gönlünün rahat edeceği, güveneceği bir sonucu bu gece hep beraber görürüz." 


Devlet Bahçeli: Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmaktadır

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turu için oyunu kullandı. Partililerle oyunu kullanacağı Anıttepe Ortaokulu'na gelen Bahçeli, 1296 numaralı sandıkta oy verdi.

Burada görevlilerle selamlaşan Bahçeli, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada,"Yeni yüzyılın ilk seçimi bugün tamamlanmış olmaktadır. Türk milleti olgunluk içerisinde bir seçim dönemi yaşamıştır. Milletimize hayırlı uğurlu olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. İnşallah hayırlara vesile olacaktır" diye konuştu


Muharrem İnce: Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra yapacağım

Cumhurbaşkanı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eşi Ülkü İnce ile Çankaya Yaşamkent Mahallesi'ndeki Şener Çakmak Anadolu Lisesi 4617 numaralı sandıkta oy kullandı.

Oy kullandıktan sonra gazetecilerin sorusu üzerine İnce, şu anda seçim devam ederken siyasi bir açıklama yapmasının doğru olmadığını belirterek şunları kaydetti: 

Şimdi buradan dinlenmeye gidiyorum. Köyüme gidiyorum, torunlarımı seveceğim. Siyasi değerlendirmeyi birkaç gün sonra basın toplantısıyla yapacağım. Cumhuriyetimiz, tarihimiz boyunca ilk kez farklı seçim yaşıyoruz.

İki turlu bir seçim, ikinci tura kaldı seçim. İki turlu seçime alışacağız artık, bu sistem devam ederse eğer. Hep bunu anlatmaya çalışmıştım, iki turlu, iki turlu diye. Artılarını, eksilerini kim nerede, ne yanlış yaptı, kim nerede, ne doğru yaptı birkaç gün sonra basın toplantısıyla anlatacağım. Memleketimize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.


Sinan Oğan: Linç kampanyalarını kınadığımı belirtmek istiyorum

Cumhurbaşkanı seçimi 2. turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı alan Sinan Oğan, oyunu kullandı.

Sandık başında uzatılan mikrofonlara konuşan Oğan, "Bu seçim bize insanları linç etmenin ne kadar yanlış olduğunu göstermesi açısından son derece önemlidir. Bir kez daha buradan sayın Akşener'e, sayın İnce'ye, depremzedelere ve bize, aileme yönelik yapılan linç kampanyalarını kınadığımı belirtmek istiyorum." dedi.