Rojava Özerk Yönetimi için sunulan raporda neler var?

Rojava Özerk Yönetimi için sunulan raporda neler var?

PeyamaKurd - Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) ziyaret eden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’ta ABD’deki Suriye diasporasının temsilcileriyle görüştü. Çavuşoğlu’nun görüştüğü heyet içerisinde ABD’de yaşayan Suriyelilerin kurduğu Küresel Adalet (Global Justice) ve Arap Demokratik Koalisyonu üyeleri de vardı.

Kuruluş üyeleriyle bir araya gelen Çavuşoğlu'na, “Rojava Özerk Yönetimi için yol haritası” başlıklı 15 maddeden oluşan bir rapor sunuldu.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Almanya Temsilcisi, Dr. Rizgar Kadir, projenin Rojava Özerk Yönetimi’ni ortadan kaldırılmasını ve “Kürtlerin kazanımlarına el konulmasını” amaçladığını dile getirdi.

 15 maddelik yol haritası sunuldu

Görüşme esnasında her iki kuruluş, Çavuşoğlu’na “Kuzey ve Kuzeydoğu Suriye yönetimi için yol haritası” başlıklı 15 maddeden oluşan bir rapor sundu.

Şam Üniversitesi eski öğretim görevlilerinden Yahya Al-Aridi’nin sosyal medya hesabından paylaştığı yol haritasında, Suriyelilerin petrol ve gaz yoluyla enerji elde etmek için ülkenin doğu ve kuzeydoğu bölgesine (Rojava) bağımlı olduklarına, su, zenginlik ve tahıl gibi ürünlerin bugün bu bölgede bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Haseke, Deyrezor ve Rakka’dan oluşan üç vilayetin yer aldığı söz konusu bölgenin, “DSG’nin kontrolünde olduğu ifade edilen raporda, önerilerin “Özerk Yönetim projesine son vermeyi” hedeflediği ifade ediliyor.

Jeopolitik önemi sebebi ile bölgenin hem Türkiye ve hem de Suriye'nin “ulusal güvenliğini” tehdit ettiği iddia edilen raporda, başlıca şu adımların atılmasından söz ediliyor:

- DSG’nin uzaklaştırılması ve Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolündeki yönetimin ortadan kaldırılması.

- Türkiye’nin, DSG’ye verdiği desteği kesmesi karşılığında ABD ile anlaşması.

- Türkiye'nin güvendiği ve tanıdığı siyasetçi, akademisyen ve aşiret reislerinden yeni bir yerel yönetim kurulması.

- Rojava Özerk Yönetimi topraklarında Türk ve Amerikan nüfuz alanlarında milyonlarca Suriyeli mülteciyi barındırmak için Suriye hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerle arasında bir koruma duvarının oluşturulması.

“Projenin hedefi Kürtlerin kazanımları”

Kürdistan Modern Hareketi Başkanı ve DSM Almanya Temsilcisi Dr. Rizgar Kasım ise, bu yol haritasının bir “istihbarat projesi” olduğunu belirtti.

Dr. Rizgar Kasım, “Bu bir istihbarat projesi, Türkiye ve Suriye rejimlerinin birbirine yaklaştığı bir dönemde hazırlanmış. Bu yakınlaşma Özerk Yönetim'in başarısızlığına endekslenmiş. Rojava’daki Kürt halkının kazanımlarının ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Dikkat edin projede bir koruma duvarı oluşturulmasından bahsediyor. O duvarın arkasına yerleştirilecek olanlar kimler? Araplar ve diğer azınlıklardır” dedi.

Suriye muhalefeti, Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmanın kendilerinden çok, Özerk Yönetim ve DSG’ye karşı olduğuna inanıyor