Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dünya basınında geniş yer buldu

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı dünya basınında geniş yer buldu

PeyamaKurd - CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını açıklaması sadece ulusal değil, uluslararası birçok yayın organında da ilgi gördü. 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlerin Türkiye için kritik olduğu genel kanısına varılmış durumda.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkarılacak 6'lı masa adayı için aylardır devam eden görüşmeler büyük krizlerin ardından son buldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın adayı oldu.

Reuters: Kılıçdaroğlu, depremleri lehine çevirebilir

Reuters, 14 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerin Türkiye için 'tarihi' olduğu yorumunda bulundu.

“Kılıçdaroğlu, eski bir devlet memuru olarak yıllardır devam eden ekonomik kriz ve artan enflasyonun yanı sıra geçem ay ülkenin güneyinde meydana gelen ve 46 binden fazla kişinin öldüğü, devlete eleştiriler yöneltilmesine yol açan yıkıcı depremleri lehine çevirebilir. Bununla birlikte bazıları enerjik bir eski ekonomist olan ve bir yolsuzluk karşıtı savaşçı olarak yükselen Kılıçdaroğlu'nun kampanyalardaki karizması sayesinde bir düzineden fazla seçim zaferi kazanan Erdoğan'ı yenilgiye uğratıp uğratamayacağından şüphe ediyor” denildi.

Reuters ayrıca, “Seçmenler sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, aynı zamanda nasıl yönetileceğine, ekonomisinin nereye gittiğine, Ukrayna ile Ortadoğu'daki ihtilafları hafifletmek için nasıl bir rol oynayacağına karar verecek” görüşün yer verdi.

NYT: Kılıçdaroğlu çeşitli siyasi güçleri temsil ediyor

New York Times (NYT) ise haberinde, Erdoğan'ı koltuğundan indirmek isteyen muhalefet, ülkenin siyasi ve ekonomik gidişatını büyük ölçüde değiştirebilecek seçimlere sadece iki ay kala kıdemli bir muhalif siyasetçiyi cumhurbaşkanı adayı olarak belirledi. Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin lideri olan Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın son 20 yılda ülkenin en güçlü siyasetçisi olarak gücü elinde toplarken demokrasiyi erozyona uğrattığını söyleyen, bunu tersine çevirmeyi vaat eden çok çeşitli siyasi güçleri temsil ediyor” değerlendirmesini yaptı.

BBC News: Ülkede başa baş bir seçim yaşanacak

BBC News'in haberinde, “Türkiye'nin genellikle bölünmüş olan muhalefeti mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan'a karşı koyması için tek bir adayda anlaştı. Anketlere göre Erdoğan'ın otoriter yönetimi ile geçen 20 yıldan sonra son derece kutuplaşmış haldeki ülkede başa baş bir seçim yaşanacak. Ekonomik kriz ve geçen ayki depremlerdeki hatalar Erdoğan'ı önceki seçimlere kıyasla daha kırılgan kılabilir” sözlerine yer verdi.

Guardian: Erdoğan'a meydan okumak için nadir bir fırsat

The Guardian gazetesi ise ilgili haberinde Millet İttifakı'nın hafta sonu adaylık süreci konusunda yaşadığı gerilime yer vererek,

“Seçimler muhalefet açısından, geçen ayki depremlerin siyasi etkilerinin ve hükümetin yetersiz yanıt verdiği yönündeki eleştirilerin ortasında, Erdoğan’a ve AK Parti'ye meydan okumak konusunda nadir bulunan bir fırsat sunuyor. Bu seçimlerin Türkiye'de demokrasiyi muhafaza etmek ve ülkenin daha da otokratik bir yönetime kaymasını engellemek açısından son fırsat olduğu yönünde yaygın bir endişe var” sözlerini kullandı.

Al-Monitor: Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın rakibi ilan edildi

Al-Montitor’da yer alan haberde şöyle denildi:

“Türkiye'de muhalefet ittifakının akıbeti konusunda beş gündür süren tartışmalara son veren altı muhalefet partisi bugün yaptıkları açıklamada ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a karşı ortak adayları olacağını duyurdu.

AFP: Bölünseydik yok olurduk

AFP'de yer alan haberde ise şunlar belirtildi:

“Türkiye'nin muhalefet liderleri aylardır süren şiddetli tartışmalara son vererek 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı ortak aday olarak ana laik partinin genel başkanını gösterme konusunda anlaştı.

Kılıçdaroğlu, saatler süren gergin görüşmelerden çıktıktan sonra tezahürat yapan destekçilerinden oluşan büyük kalabalığa, 'Bölünseydik yok olurduk' dedi.

Ekonomik kriz ve depremin seçime etkisi

Politico ise, 14 Mayıs seçimini, ülkenin son 20 yılının en çekişmeli seçimi olarak tanımladı ve şunları dile getirdi:

“Mütevazi tarzı nedeniyle ‘Türk Gandhi’ lakabıyla anılan Kılıçdaroğlu, partisinin son seçim başarılarıyla yüksek itibar görüyor. Ancak analistler, başbakan olduğu 2003 yılından beri iktidarı tartışmasız görülen Erdoğan için gerçek bir rakip olabileceğini sorguluyor.

Yine de Erdoğan, 85 milyon vatandaşın çift haneli enflasyon krizinde olduğu ve depremlerle ilgili icraatları nedeniyle eleştirildiğinden, hiç bu kadar savunmasız görünmemişti. Gözlemciler, Erdoğan’ın ülkeyi daha gelenekçi, dini açıdan muhafazakâr bir yöne iteceği ya da yeni liderin Batı’yla bozulan ilişkileri onaracağının belirleneceği seçimleri dikkatle izleyecek.”