Bakanlar ile birlikte organize faaliyet: Paranın miktarı dudak uçuklatıyor!

Bakanlar ile birlikte organize faaliyet: Paranın miktarı dudak uçuklatıyor!

PeyamaKurd - Irak eski Cumhurbaşkanı Berham Salih'in, kaçakçılık, yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık yaptığına ilişkin çok önemli iddialar ortaya atıldı. Söz konusu tekelden elde edilen karın az buz olmadığı yaklaşık 3-3,5 milyar dolara tekabül ettiği öne sürüldü. 

Nüfuzlu Arap haber ajanslarından biri olan The Arab News Agency, “Cumhurbaşkanı mı yoksa maden ve maden kaçakçısı mı?” başlıklı haberinde, “Berhem Salih, kaçakçılık faaliyetlerindeki ağı kendisi denetliyor ve yönetiyor. İşin içinde rüşvet, petrol ve değerli madenler var. Ayrıca bu işe 250 milyon dolar para sokulduğu tahmin ediliyor” dedi. 

Irak, kaçakçılığın kara yolu ile yapılan en rahat ülkelerden birisi. 

Gazetenin haberine göre, kaçakçılık yapma arzusu ile etiketlenen Irak’ta sadece halk değil siyasi isimler, hatta cumhurbaşkanı dahi bu faaliyetin içinde yer alıyor. Bunlardan birisi de Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Berhem Salih. 

“Berhem’in kaçakçılık ile el ettiği gelirin miktarı dudak uçuklatıyor”

Gazete haberinde söz konusu iddiadan şu şekilde bahsediyor:

Bafel Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) başına gelmesinden sonra hem partisindeki yeri sarsılan hem de cumhurbaşkanlığı yetkisi biten Berhem Salih’in oldukça boş vakti var. Ayrıca elinde tuttuğu fazla para onu, Bafel Talabani'nin lider olması konusunda rahatsız etmedi. Çünkü başka programları vardı…

Berhem, kaçakçılık faaliyetinden çok iyi miktarda gelir elde ediyor. Ve bu tekeli Cumhurbaşkanı iken, organize etti. Bunun yanı sıra, Şii ve Sünni siyasilerin görevde kalmaları için rüşvetlerini de kabul edebiliyor. Berhem, kaçakçılığın yanı sıra bu yola da zaman ayırmış görünüyor. 

Salih, kaçakçılığı doğrudan kendisi yönetiyor ve denetliyor. Ayrıca kaçakçılık sektörü ile ilgili bilgili vekiller, özellikle de önceki meclisteki Basra Temsilcileri ile görüşüyor ve bu sektörü derinlemesine araştırıyor.  

Eski Irak Cumhurbaşkanı Salih, hem kara hem de deniz yoluyla, içeriden ve dışarıdan petrol/ürün kaçakçılığı yaparak karları yönetiyor. Bu yolla elde edilen gelirin senede 3-3,5 milyar dolar arasına ulaştığı iddia ediliyor. 

Cumhurbaşkanlığının resmi yetkisinde olan bakır ve diğer madeni türlerin, kaçakçılık sektörüne düştüğü ve bu kaçak ticaretten ciddi karlar elde edildiği de gazetenin yazısında yer alıyor. 

Sanayi Bakanlığından bazı yetkili isimlerin de bu organizasyonda yer aldığı gazetenin yazısında yer alıyor. Arab News’e göre, yurtdışından Irak'a gelen ürünlerin dışında çoğu Süleymaniye ve Kerkük'e giden kaçakçılığın da koordine edildiği ve organize biçimde hareket ettikleri belirtiliyor. 

2021 yılında bakır ve değerli maden kaçakçılığına aktarılan para miktarının 250 milyon doları geçtiği tahmin ediliyor. Bu para üzerinden elde edilen karların büyük bir miktarının direkt olarak Berhem Salih’e ulaştığı, geri kalan miktarın da iki çocuğu ve bu işte faaliyet gösteren kişiler arasında pay edildiği öne sürülüyor. Ayrıca bazı Şii ve Sünni siyasetçilere rüşvet olarak dağıtıldığı ifade ediliyor. 

Bakanlar ile birlikte organize faaliyet

Sadece Sanayi Bakanlığı’nın değil Irak Elektrik Bakanının da bu işin içinde olduğu görülüyor. 

Irak Elektrik Bakanı Adil Kerim, elektrik bakanlığının ihaleye yolu ile bakanlık bünyesine alınmasını önermişti. Bu öneri, elektrik enerjisinin cumhurbaşkanlığı bünyesi tarafından kontrol edileceği anlamına geliyordu. Yani Berhem’in yetkisi ile. Hatırlatalım Adil Kerim, YNK’den ayrılmış bir isim. 

Kerim, 2012'den 2021'e kadar, (sanayi bakan yardımcısı olduğu dönemde) Berhem Salih’in servetini yurt dışına aktarmaya alışmışlardan sadece bir tanesi. 

Hatırlanacağı üzere Salih, Şubat 2022'de Erbil hükümetine kaçak elektrik kullandıkları ve elektrik kaçakçılığı için 120 milyon dolar borç ödemişti.

Görünen o ki Berhem Salih, bu işi büyük bir tekel haline dönüştürmüş ve organize hareket ediyor. 

Irak’ın Sanayi Bakanı’ndan, Elektrik Bakanına kadar bir tekeli elinde tutuyor.


Arab News 

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.