image

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar eski danışmanı Dr. Eli Belo, Erbil-Bağdat hükümetleri arası imzalanan ve Parlamentonun onayından geçen bütçe kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Eli Belo yaptığı değerlendirmede, Kürdistan petrolünün dışarıya satılmasının önünde artık hiçbir hukuki ve yasal engelin kalmadığının, onaylanan bütçe kanunu ile birlikte belgesi olduğunun altını çizerek, Kürdistan Bölgesi’nin ulusal bir petrol şirketi bile kurabileceğini belirtti.

Erbil ve Bağdat hükümetlerinin vardığı anlaşma sayesinde piyasaların canlanacağını ve Kürdistan’ın bütçe gelirinin artacağını sözlerine ekleyen Eli Belo, “Petrol siyaseti Kürdistan Bölgesi hükümetinin inisiyatifinde belirlenecek. Anlaşmaya göre Irak hükümeti, Kürdistan’ın kendi petrolünü satmasını kabul etmiş oldu” dedi.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar eski danışmanı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu anlaşma Kürdistan Bölgesi’nin dünya petrol şirketleri ile anlaşma yapma ve  petrol satmasına izin veriyor. Hatta, ulusal bir petrol şirketi kurabilir. Bu konuda Bağdat’ın itiraz etme hakkı bulunmuyor.”