image

PeyamaKurd - Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Lavrov ile basın toplantısı düzenleyen Dendias, "12 Ada'nın silahsızlandırılmasına ilişkin anlaşma Türkiye ile değil, o zamanki Sovyetler Birliği'nin kaygılarıyla ilgiliydi. Sovyetler Birliği bundan yararlandı, Türkiye, anlaşmayı imzalayan taraf değil, bu nedenle anlaşmadan hiçbir hak elde etmez" dedi.

Yunan Dışişleri Bakanı, Atina'nın 168 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesine göre hareket ettiğini savundu.

Türkiye’nin, Yunan egemenliğine karşı asılsız ve usulsüz iddialarda bulundunu ifade eden Dendias, Ankara’nın dünyada Yunanistan'a karşı savaş nedeni (casus belli) yayınlayan tek ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye, temmuz ayında BM’ye gönderdiği mektupta Yunanistan’ı Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmış statüsünü ihlal eden eylemleri gerekçesiyle şikayet etmişti.