image

PeyamaKurd - Wall Street Journal (WSJ), Rusya-Ukrayna krizinin Türkiye’ye olası etkileri hakkında dikkat çekici bir analiz yayımladı.

ABD’nin saygın gazetelerinden WSJ, “olası işgal senaryolarının Türkiye’de devam eden ekonomik krizi derinleştirmekle tehdit ediyor” yorumunda bulundu.

Karadeniz’e komşu ülkelerde yaşanan krizin Türkiye’ye ekonomik etkilerini analiz eden WSJ, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, savaş durumunda enerji fiyatlarının artması ve Karadeniz komşuları ile ticaretin kesintiye uğraması ihtimali, Türkiye’de devam eden ekonomik krizi derinleştirmekle tehdit ediyor” dedi.

Türkiye ekonomisinin dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip olduğunu aktaran WSJ, Rusya’dan Türkiye’ye gelen turistt ve ithal edilen doğalgaz ile petrole dikkat çekerek şu yorumda bulundu:

“Türkiye, ithal Rus petrol, doğalgazına ve her iki ülkeden gelen turistlere bağımlıdır. Ekonomistler, Türk hükümetinin enflasyonu kontrol etmek için faiz oranlarını yükseltmeye isteksiz olduğunu ve bu nedenle Ukrayna’daki herhangi bir tırmanışın gıda, elektrik ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini söylüyor. Türkiye’deki yüksek enflasyon, son aylarda şimdiden sokak protestolarına ve işçiler arasında huzursuzluğa neden oldu.”

Olası bir savaşın Türkiye ekonomisine etkilerinin de incelendiği yazıda, “Türkiye’nin petrol ve buğdayı dışarıdan alması, özellikle yerel para birimi liranın daha da zayıflaması durumunda daha maliyetli olabilir. Yerli ve yabancı yatırımcıların güvenini sarsan yükselen enflasyon karşısında tekrarlanan faiz indirimleri nedeniyle lira 2021’in son çeyreğinde dolar karşısında %45’e kadar düştü. Erdoğan’ın savunduğu faiz indirimleri enflasyonu düşürmediği gibi, Türkiye’de yıllık enflasyon Ocak ayında %50’ye yaklaştı.” ifadeleri kullanıldı.

“Rus işgali, Ankara’yı Batı ittifakına yakınlaştırabilir”

Yazıda ayrıca NATO’nun bir üyesi olarak Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşta doğrudan bir rol oynamasının olası olmadığı vurgulandı.

Ancak olası bir Rus işgalinin, Erdoğan’ın Putin ile olan ilişkileri nedeniyle yıllarca süren gerilimlerin ardından Ankara’yı Batı ittifakına daha da yaklaştırabileceği belirtildi.

Türkiye’nin NATO savaş gemilerinin Karadeniz’e girmesine izin vermesi için Batı’dan gelen baskıyla da karşı karşıya kalabileceği vurgulandı.