
PeyamaKurd - Rawest Araştırma şirketi, Diyarbakır, Mardin, Urfa ve Van’da 20 ilçe ve 100 mahallede 1497 kişiyle yüz yüze yaptığı “Bölgesel Siyasi Eğilimler Araştırması”nın Ocak 2021 tarihli bulgularını kamuoyu ile paylaştı.
Araştırma sonucuna göre bölgede, HDP ve AKP’nin oy oranında düşüş gözlemlendi.
Raporun, “Siyasi Partilere İlişkin Değerlendirmeler” bölümünde, AKP'nin bölgede güç kaybettiği tespitine ulaşıldı.
Araştırma sonucuna göre, 2018’de AK Parti’ye oy vermiş 100 kişiden 25’i uzaklaşıyor. Çoğunun ilk durağı kararsız olan bu 25 kişiden 9’u sandık başında olması durumunda partisine dönme eğilimi gösteriyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP)’de AKP gibi bölgede oy kaybeden partilerden biri. Sonuçlara göre HDP’ye destek yüzde 54,4’ten yüzde 50,5’e gerilemiş durumda.
Anketin dikkat çekici partisi ise CHP oldu. CHP, 2018’de yüzde 2,5 civarı olan oyunu yaklaşık üç katına çıkararak yüzde 7,4’e yükseltmiş durumda.
Yeni kurulan partiler olan DEVA ve Gelecek Partisi’nin oy oranı Türkiye ortalamasının üzerinde görülüyor.
DEVA ve Gelecek Partileri, bölgede seçmenin yarısı tarafından biliniyor. Ahmet Davutoğlu’nun eski Başbakan olması sebebiyle kendisi ve partisi daha çok bilinirken Ali Babacan ve DEVA daha az bilinmesine rağmen daha fazla ilgi görüyor.
Kararsızların oransal dağıtıldığı tabloda Gelecek Partisi bölge seçmeninde yüzde 3,7 Deva Partisi, yüzde 5 oy alıyor. Bu iki partinin aldıkları oy, Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı.
“Bölge seçmeni Erdoğan’ın görevini iyi yapmadığını düşünüyor”
Öte yandan, rapora göre seçmenin yaklaşık yüzde 70’i parlamenter sisteme dönüşü talep ediyor ve seçmenin yüzde 61’i de Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yapmadığını düşünüyor.
Ayrıca bölgenin sorunlarına ilişkin iki cevap verilebilen sorunun sonuçlarına bakıldığında katılımcıların üçte ikisinin ekonomi/işsizlik gibi cevapları verdikleri görülüyor.
Ana dil, adalet, ayrımcılık, eğitimsizlik gibi cevaplar da toplumsal/kolektif sorunların hissedilme düzeyini göstermesi bakımından dikkat çekici.
Derinlemesine görüşmelerde ise aktörler; Türkiye'nin önemli problemleri olarak Ekonomi, yargı mekanizmasının adalet üretmiyor olması, kutuplaşma, ifade özgürlüğü gibi başlıkları sıralıyorlar.