
PeyamaKurd - ABD ile Türkiye arasında en büyük problem olarak görülen Rus hava savunma sistemi S-400’lerin, Türkiye’yi kimseye karşı koruyamayacağı iddia edildi.
Söz konusu iddiaları gündeme taşıyan eski büyükelçi Naci Koru, Moskova'nın S-400'lerde teknolojiyi Türkiye'ye vermediğini ve Ankara'ya herhangi bir müşteri muamelesi yaptığını belirtti.
Koru, S-400'lerin Türkiye'yi kimseye karşı koruyamayacağını iddia etti.
Türk dış politikasındaki hatalar nedeniyle Türkiye'nin yalnızlaştığını ifade eden Koru, İsrail ve Mısır'ın tepkilerini Doğu Akdeniz'de Ankara ile iş birliği yapmaktan kaçarak gösterdiğine dikkat çekti.
“Rusya S-400 satışıyla teknolojiyi Türkiye’ye vermedi!”
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 sistemini satın alırken en önemli kriterlerinden birinin teknolojinin de alınmasıydı diyen Koru,” Oysa Rusya S-400 satışıyla teknolojiyi vermedi; biz herhangi bir müşteri muamelesi gördük” dedi.
ABD ve Batılı ülkeleri işaret ederek konuşan eski büyükelçi, “S-400 alımının müttefiklerimiz tarafından hoş karşılanmayacağı belliydi. Nitekim öyle de oldu. Şimdi o kadar para verip aldığımız sistemi kullanamıyoruz. S-400’lerin bizi kime karşı koruyacağı da başından beri cevaplanmamış bir soru olarak duruyor. Ulusal güvenlik stratejimiz gereği millî dost-düşman tanıma kodları yüklenmediği müddetçe, cevap, bu sistemin bizi kimseye karşı koruyamayacağıdır” şeklinde konuştu.
“Türkiye S-400’leri kimseye karşı kullanamayacak!”
S-400 hava savunma sisteminin Rusya’ya karşı kullanılamayacağını belirten Koru, “NATO İttifakı içindeki dost ve müttefiklerimize karşı kullanamayacağız da gayet açık. Komşularımızdan, örneğin İran’dan Türkiye’ye yönelik bir balistik füze tehdidi olduğu görüşüne katılmıyorum. Zaten parçası olduğumuz NATO erken uyarı sistemi bu tehdidi önlemek amacıyla kuruldu. O halde, kullanılamayacak çok pahalı bir atıl yatırımı seçmenin sonuçları karşımızda duruyor” dedi.
“S-400’lerin maliyeti sadece bununla sınırlı değil!”
Koru, ABD tarafından S-400’ler yüzünden Türkiye’ye yüklenen yaptırımlara da vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi:
“S-400’lerin yüklü maliyeti tabii bununla sınırlı kalmadı. CAATSA yaptırımları ve eşzamanlı olarak 5. nesil muharip uçak F-35 projesinden çıkarılmamız bizi siyasi, askeri ve ekonomik bakımdan çok güç duruma düşürdü: 2003’ten bu yana toplam dokuz müttefik ülke arasında üretim ortağı olduğumuz bu uçaklardan teslimat aşamasında mahrum kaldık. Uçakların ana gövde dahil parçalarını imal etmenin stratejik getirisinden, tasarım ve ihracat kazanımını kaybettik.”