image

PeyamaKurd - İran ile Azerbaycan arasında sınır bölgesindeki tatbikatla fitillenen gerginlik, etkisini göstermeye devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Hatibzade’nin Azerbaycan Cuhurbaşkanı’na yönelik kullandığı sert ifadelerin ardından bu seferde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’dan benzer bir tepki geldi.

Rus basınına göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Azerbaycan'ın "İsraillilerin eğlendiği bir yer" olmasını istemediğini açıkladı.

Bakan Abdullahiyan yaptığı açıklamada, "İran ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler güçlü, ancak son zamanlarda Karabağ bölgelerinin kurtarılmasının bir sonucu olarak, terörist unsurların bu bölgeye girişine tanık olduk. İsrail güçleri Azerbaycan'da” dedi.

Abdullahiyan, Azerbaycan yönetimini "aptalca ve cahil" adım atılmaması konusunda uyararak, “Azerbaycan tarafına bu konudaki endişelerimizi dile getirdik ve sınırlarımız yakınında İsrail varlığına müsamaha göstermeyeceğimizi vurguladık. Bölgede herhangi bir jeopolitik değişimi reddettik. Azerbaycan'ın İsraillilerin eğlendiği bir arenaya dönüşmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Hatibzade'den Aliyev'e: İran'ın, sınırları yakınında Siyonist rejimin varlığına müsamaha göstermeyeceğiz!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan savaşın birinci yıl dönümü vesilesiyle açıklamalarda bulundu. Rusya’nın himayesinde Bakü ile Erivan arasında imzalanan bir anlaşmayla durdurulan 6 haftalık savaşın ardından Azerbaycan, bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. Bu bağlamda Azerbaycan’ın, bölgeye gönderilen İran tırlarını kontrol etmeye başlamasından hemen sonra İran’ın Azerbaycan sınırında tatbikatlara başladığına dikkati çeken Aliyev, “Bu onun egemenlik hakkı. Buna kimse söz söyleyemez. Fakat bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Ermeniler Cebrail, Füzuli ve Zengilan bölgelerindeyken tatbikatlar neden yapılmadı? Bu, neden biz bu toprakları 30 yıllık işgalden sonra özgürleştirene kadar olmadı?” ifadesini kullanmıştı.

Ardından İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü açıklama yapmış ve sınırda yapılacak tatbikatı işaret ederek Aliyev’e şu ifadelerle tepki göstermişti:

 "Bu bir hakimiyet meselesidir ve tüm bölgenin barış ve istikrarı için yapılmaktadır. İran'ın, sınırları yakınında Siyonist rejimin varlığına müsamaha göstermeyeceği ve bu bağlamda kendi ulusal güvenliği için gerekli gördüğü her türlü tedbiri alacağı açıktır.”