image

PeyamaKurd- 2 haftalık aradan sonra Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere çeşitli kentlerde 3 gündür devam eden gösterilerde 74 kişi daha hayatını kaybetti.

İşsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla Irak’ın çeşitli bölgelerinde 1 Ekim tarihinde başlayan gösteriler Erbain törenleri nedeniyle verilen aranın ardından 3 gündür yeniden başladı. Başta Bağdat olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde son 3 günde ölü sayısı 74 olurken, 1 Ekim tarihinden bu yana 200 kişi hayatını kaybettiği, 8 bine yakın kişinin ise yaralandığı açıklandı.

Irak Parlamentosu'na bağlı İnsan Hakları Komiserliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Bağdat ve ülkenin orta ve güney kentlerindeki son 3 günde meydana gelen protestolar sırasında ölenlerin sayısının 74'e ulaştığı kaydedildi.

Güvenlik güçlerinin Basra, Zikar ve Babil vilayetlerinde 153 kişinin gözaltına alındığı 123'ünün serbest bırakıldığı ifade edildiği İnsan Hakları Komiserliği açıklamasında, göstericilerin arasına karışan kişilerce özel ve kamuya ait 90 binanın yakıldığı ya da tahrip edildiği vurgulandı.

Başbakan Abdulmehdi'den Bağdat'ta Terörle Mücadele Gücüne talimat

3 gündür şiddeti artarak devam eden protesto ve şiddet eylemlerinin ardından Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin, hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü başkent Bağdat'ta Terörle Mücadele Gücüne güvenliği sağlama talimatı verdiği bildirildi.

Söz konusu talimatın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi tarafından kendilerine iletildiğini belirten Terörle Mücadele Gücü ise yaptığı açıklamada, "Terörle Mücadele Gücü unsurları, devlet kurumlarını muhafaza etmek için Bağdat'ın bazı bölgelerine yerleşti." ifadesi kullanıldı.

Irak’ın başkenti Bağdat'ta devam eden gösterilerde İçişleri Bakanlığına bağlı güçlerin protestocular karşısında etkisiz kalması, göstericilerin Tahrir Meydanı'ndan ayrılmaması sonrası Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin Terörle Mücadele Gücü’nü görevlendirmek zorunda kaldığı belirtiliyor.