
PeyamaKurd- Irak Meclisinde, Şiilerin yer aldığı Ulusal Devlet Güçleri İttifakı, yeni kurulacak hükümet için tavsiyelerde bulundu. İttifak, hükümetin bölgesel ve uluslararası olarak kabul gören bir yöntemi benimsemesi gerektiğini duyurdu.
Irak eski Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu ile Ammar el-Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Akımı partilerinden oluşan "Ulusal Devlet Güçleri İttifakı", gelecek dönemle ilgili hazırladıkları önerilere dair yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, "halkın siyasi güçlere güvenini yeniden tesis edebilecek, hükümete katılan ya da katılmayan siyasi güçleri memnun edecek, bölgesel ve uluslararası kabulü sağlanan bir yönetim denkleminin oluşturulmasının" gerekliliğinin altı çizildi. Hükümetin kurulması çalışmalarında herhangi bir siyasi taraftan yana tavır alınmadığının yazılı olarak taahhüt edilmesi gerektiğini belirtti.
'Hükümet Modeli' tavsiye edildi
Tavsiye edilen hükümet modeli hakkında bilgi verilen açıklamada, iktidarın bağlı kalması gereken prensipler de şu ifadelerle değerlendirildi:
“Galip ya da mağlup değil herkesin kazanması, ilkelere bağlılığa rağmen bazı acı tavizlerin verilmesi, gelecek dönemin belirlenmesi, büyük anlaşmazlık dosyalarının kapanması ve kolektif yönetim sağlanması.”
Ayrıca yeni kurulacak hükümetin temel görevinin, geçiş sürecini iyi yönetmesi, halkın yönetime olan güvenini yeniden kazanması, yolsuzluk, güvenlik ve hizmet konularında niteliksel başarılar kaydetmesi olduğu da açıklamada yer verilen ifadelerdendi.
Genel seçimler yapıldı ancak 9 aydır hükümet kurulamadı
Irak'ta 10 Ekim 2021'de genel seçimler yapılmasına rağmen hâlâ hükümet kurulamadı. Seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, hükümet kurma çalışmalarından sonuç alamaması üzerine grubundaki milletvekillerini 12 Haziran'da istifaya çağırdı ve siyasetten çekildi.