
PeyamaKurd - Fransa'nın başkenti Paris'te, Sorbonne Üniversitesi’nde “Elysee Anlaşması” olarak da bilinen Fransa-Almanya dostluk antlaşmasının 60. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'ya suçlamalarda bulunarak, “Putin'in emperyalist amaçları var. Sınırları güçle değiştirmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.
Düzenlenen törene Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet, Almanya Federal Meclisi Başkanı Baerbel Bas, Fransız ve Alman yetkililerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
"Putin'in emperyalizmi galip gelmeyecek"
Törende Ukrayna-Rusya savaşına değinen Almanya Başbakanı Olaf Scholz şu sözlere yer verdi:
“Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin'in emperyalist amaçları var. Sınırları güçle değiştirmeye çalışıyor. Ukraynalılar bunun bedelini ağır ödüyor. Ancak Putin'in emperyalizmi galip gelmeyecek."
"Ukrayna'nın ihtiyacı olan tüm desteği sunacağız"
Scholz, Avrupa’da, siyasetin yerini şiddetin aldığı bir döneme geri dönülmesine izin vermeyeceklerinin altını çizerek, “Avrupa barış projemizi savunmak için Ukrayna’ya ihtiyacı olan tüm desteği gerektiği sürece vermeye devam edeceğiz” dedi.
Açıklamalarında Ukrayna, Moldova ve 6 Balkan ülkesinin Avrupa ailesinin bir parçası olduğunu ve zamanla Gürcistan'ın da bu ailenin bir parçası olacağını belirten Scholz, AB'de kurumsal reform gerekliliğine ve Fransa ile Almanya'da Avrupa savaş uçağı ve tankı geliştirmesinin önemine vurgu yaptı.