image

PeyamaKurd - CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nden temsilcilerin, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ için bir araya gelerek kritik iki toplantının gerçekleştirildiği kaydedildi.

Genel ilkelerde uzlaşının sağlandığı belirtilen toplantılarda Cumhurbaşkanı adayının uzlaşılan metni seçim öncesi kamuoyuna bir takvim eşliğinde duyurması eğilimi de çıktı.

Toplantıda Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de de uzlaşıya varıldığı iddia edildi.

Yerel medyada yer alan habere göre, altı muhalefet partisi temsilcilerinin İstanbul’da bir araya geldiği toplantı sonrası notlar genel başkanlara ulaştı, yazım için onay bekler hale getirildi.

6 parti ilk kez yan yana gelmiyor!

Edinilen bilgilere göre söz konusu 6 muhalefet partisi ilk kez yan yana gelmiyor.

Muhalif partiler arasında bir önceki toplantının Ankara’da yapıldığı, ikinci toplantının ise İstanbul’da yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu toplantıya, CHP’den Muharrem Erkek, İYİ Parti’den Prof. Dr. Bahadır Erdem, Saadet Partisi’nden Bülent Kaya, Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp, DEVA Partisi adına Mustafa Yeneroğlu ve Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün katılım sağladı.

İlk toplantının notları genel başkanlara iletildi!

İYİ Parti ve CHP’li kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ilk toplantı genel başkanlarının talimatıyla gerçekleşmiş. İlk toplantının notlarının genel başkanlara iletilmesinin ardından daha önceden kararlaştırıldığı üzere toplantıların ikincisi gerçekleştirildi.

Kat edilen yola ilişkin ikinci toplantının notları tekrardan genel başkanlara rapor halinde iletilecek. Başkanların onayı ile parlamenter sistem taslağında yazım aşamasına geçilmiş olacak.

İki toplantı sonucu öne çıkan en önemli sonuç Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda bir uzlaşının sağlanmış olması. Altı parti için ortak zemin bu nokta oldu.

Edinilen bir başka bilgiye göre ise, genel ilkelerde mutabakat sağlanmış durumda. Bunlar; güçler ayrılığı meselesi, siyasi partiler ve seçim yasasının demokratikleştirilmesi, Meclis’in güçlendirilmesi HSK yapısının değişmesi (Bakanın ve müsteşarın çıkarılması vb.) ve Cumhurbaşkanlığı’nın partisi-tarafsız olması gibi başlıklar.