“Bileşenlerin katılımı olmadan seçimlere katılmayacağız”

“Bileşenlerin katılımı olmadan seçimlere katılmayacağız”

PeyamaKurd - Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde bileşenler olmadan seçimlere katılmayacaklarını açıkladı.

Başkent Erbil’deki konutunda Dünyadaki Doğu Süryani Kilisesi Patriği III. Mar Awa'yı kabul eden Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki birlikte yaşam ve bileşenlerin hak ve hukukunu ele aldı.  

Görüşmeye dair Başkan Barzani’nin ofisinden açıklama yayımlandı. 

Barzani, Federal Mahkemesinin bileşenlerin aleyhine verdiği kararın anayasaya aykırı olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bu hatadan dönülmeden ve bileşenlerin katılımı olmadan seçimlere katılmayacağız. Çünkü Bileşenleri mahrum bırakmak, halkımızın tarihi değerlerine indirilmiş bir darbedir."

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Patrik III. Mar Awa'yı, Barzani'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki dini bileşenleri desteklemedeki rolünü takdir ederek, Patrik'in Erbil'deki genel merkezini açtığı için teşekkür etti.

"Bu kültürü her yönüyle koruyacağız"

Patrik III. Mar Awa'yı, Federal Mahkeme'nin bileşenlerin temsiliyet hakkını ortadan kaldırmaya yönelik kararı karşısında Başkan Barzani'nin gösterdiği tutumdan dolayı teşekkür etti. 

Mar Awa, Barzani'nin bu tutumunun, Kürdistan Bölgesi ile Irak'ta insani yaklaşımı, birlikte yaşamın, Birlik ve beraberliğe olan bağlılığın göstergesi olduğunu ifade etti.

Öte yandan "Başkan Barzani’nin, Kürdistan'da bir arada yaşama kültürünün varlığını büyük bir gurur olarak nitelendirdiği" belirtilen açıklamada, "bu kültürü her yönüyle koruyacaklarını ve zenginleştireceklerini” aktardığı bilgisi de yer aldı.