Hanke: Türkiye'deki enflasyonu 30 gün içinde çözebilirim

Hanke: Türkiye'deki enflasyonu 30 gün içinde çözebilirim

PeyamaKurd - Ekonomi profesörü Steve Hanke, "Türkiye'de Para Kurulu oluşturulursa enflasyon düşer, faiz oranları düşer ve istikrar elde edersiniz. Her şeyi 30 gün içinde düzeltebilirim" dedi.

Dünyaca ünlü 'Para Doktoru' lakaplı ekonomi profesörü Prof. Steve Hanke, ekonomiye dair sorulara yanıt verdi. Ünlü ekonomistin Türkiye'de Para Kurulu'na yönelik tespitleri ve değerlendirmeleri dikkat çekti.

Hanke'ye Türkiye'de Para Kurulu konusunda neden ısrar ettiği sorusuna ünlü ekonomist şu ifadelerle yanıt verdi:

"Her şeyden önce Para Kurulu'nun ne olduğunu tanımlamamız lazım. Çünkü çok fazla kafa karışıklığı var. Özellikle Türkiye'de insanlar bu konuda yorum yapıyor ve aslında neden bahsettiklerini bilmiyorlar. Yorumların çoğu doğru değil. Bu yorumlar Para Kurulu’nun ne olduğunu bilmeyenler tarafından yapılıyor. Dolayısıyla, Para Kurulu’nu bir tanımlamamız lazım. Para Kurulu bir parasal kurumu yöneten kurallar setidir."

"Türk Lirası üzerinden bir örnek verir misiniz? Para Kurulu ile TL ne olacak?" sorusuna yanıt veren Hanke, "Yani eğer Türk Liranız varsa ve bir Para Kurulu’na sahipseniz, Türk Lirası, diyelim ki ABD Doları ile sabit bir döviz kuru üzerinden işlem görecektir. Eğer çıpanız ABD Doları olsaydı ve ABD Doları rezervleri, ihraç edilen Türk Lirası miktarının yüzde 100 eşit olmak olmak zorundaydı" ifadesini kullandı.

"Her şeyi 30 gün içinde düzeltebilirim"

Türkiye'deki enflasyonu 30 günde çözebileceğini ileri süren Hanke şu açıklamalarda bulundu:

"Kurumsal yapılanmayı değiştirmelisiniz. TCMB'nin tabi olduğu kanunu değiştirmelisiniz. Ve bunu nasıl yapacağımı biliyorum. Bulgaristan'da yaptım. Her şeyi 30 gün içinde düzeltebilirim. Sabitlenecekti, böylece her şey düzelecekti. Kriz ortadan kalkacaktı. İnanılmaz, ama bu doğru. Çünkü bunu Estonya'da yaptım. Litvanya'da yaptım. Bulgaristan'da yaptım."

Para Kurulu'nda TL'nin Euro ve Dolar'a mı bağlanmalı sorusuna yanıt veren Hanke, "Bu tercihin Türklere ait olduğuna inanıyorum. Bu seçimi Türklere bırakırdım. ABD doları, uluslararası para birimi olduğu için bir bakıma bunun (çıpa) olması doğaldır. Türkiye'de gerçekleşen ticaretin çoğu aslında ABD doları üzerinden gerçekleşiyor. Petrolün tamamı ABD doları cinsinden fiyatlandırılır. Doğalgazın tamamı ABD doları cinsinden fiyatlandırılır. Tüm emtialar ABD doları olarak fiyatlandırılır. Yani bu ABD doları için bir pozitif bir şey" açıklamasında bulundu.

► Rusya - Ukrayna savaşı özeti: BUGÜNÜN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERi VE AYRINTILARI İÇİN TIKLAYINIZ!