BM Genel Sekreteri Refah için çağrı yaptı

BM Genel Sekreteri Refah için çağrı yaptı

PeyamaKurd - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’nde devam eden insani krizle ilgili açıklamalarda bulundu. 

İsrail ve Hamas’a ateşkes konusunda anlaşmaya varmaları çağrısında bulunan Guterres, “Bu yapılmadığı takdirde, savaşın hem Gazze'de hem de bölge genelinde tüm sonuçlarıyla birlikte katlanarak daha da kötüleşeceğinden korkuyorum” şeklinde konuştu.

İsrail’in geçtiğimiz haftalarda Gazze Şeridi’ndeki Refah bölgesine hava saldırıları düzenlendiğini aktaran Guterres şu ifadelere yer verdi:

“Refah'a yönelik bir askeri saldırı, binlerce sivilin daha ölmesine ve yüz binlercesinin kaçmak zorunda kalmasına neden olacak. Bunun Gazze'deki Filistinliler üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak, işgal altındaki Batı Şeria'da ve daha geniş bir bölgede ciddi yansımaları olacaktır. Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri ve diğer pek çok hükümet böyle bir operasyona karşı olduklarını açıkça ifade etmişlerdir. İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi, bunu engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırıyorum.”

"İsrail makamlarına bir kez daha çağrıda bulunuyorum"

İsrail saldırılarında kaçan 1,2 milyon Filistinlinin Refah’a sığındığını ifade eden Guterres, “Yiyecek çok az şeyleri, tıbbi bakıma neredeyse hiç erişimleri yok ve gidecek güvenli hiçbir yerleri kalmadı” dedi.

Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılmasında en etkili yolun karayolu olduğunu ifade eden Guterres, “İsrail makamlarına bir kez daha, UNRWA da dahil olmak üzere, insani yardım ve insani yardım çalışanlarının Gazze'ye güvenli, hızlı ve engelsiz erişimine izin vermeleri ve bunu kolaylaştırmaları çağrısında bulunuyorum” sözleri dile getirdi.