Prof Barkey: Kürtleri kışkırmak Bağdat'ın çıkarına değil

PeyamaKurd - Röportaj Zerrin EFE ABD'deki Lehigh Üniversitesi'nden Orta Doğu uzmanı Prof. Henri Barkey Bağdat Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) işbirliği yapmak zorunda olduğunu belirterek "Kürtleri kışkırmak Bağdat'ın &...

Haberler 04.02.2018 - 18:14 Son Güncelleme : 03.05.2024 - 08:29

PeyamaKurd - Röportaj Zerrin EFE

ABDdeki Lehigh Üniversitesinden Orta Doğu uzmanı Prof. Henri Barkey Bağdat Hükümeti ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (KBY) işbirliği yapmak zorunda olduğunu belirterek Kürtleri kışkırmak Bağdatın çıkarına değil dedi.

PeyamaKurdun sorularını yanıtlayan Barkey Aksine KBYnin bu kararı hayata geçirmesini zorlaştırmak için Bağdatın uzlaşmacı bir tavır takınması daha uygun olur diye konuştu.

Prof Barkeye yönelttiğimiz sorular ve aldığımız yanıtlar şöyle:

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bu Pazar düzenlenmeyi planladığı referanduma Bağdat Yönetiminin tavrı net.Irak Başbakanı Haydar el İbadi her tür referandumu, ne zaman yapılırsa yapılsın reddedeceklerini söylüyor.Mesud Barzani ise 100 yıl boyunca ortak ve kardeş gibi yaşayalım dedik ancak siz kabul etmediniz. O zaman gelin komşu gibi yaşamak için vedalaşalım diyor. Sizce referandumun ardından Bağdat ve Erbil komşu gibi yaşayabilir mi?

Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak birlikte yaşamak ve işbirliği yapmak zorunda.Başka seçenekleri yok. Bu aşamada referandum Kürdistan Bölgesel Yönetiminin söylediği gibi kesin bir ayrılık değil. (aslında bu herşeyden daha çok Mesud Barzaninin iç politikadaki meşruiyeti ile ilgili) Bu nedenle referandumun ilk şoku geçtikten sonra iki taraf işbirliği yapmak zorunda kalacak.Referandumdan ayrılık yönünde oy çıkacağını farzedersek,Kürtleri kışkırtmak ve böylelikle bu süreci hızlandırmak Bağdatın çıkarına değil.Aksine KBYnin bu kararı hayata geçirmesini zorlaştırmak için Bağdatın uzlaşmacı bir tavır takınması daha uygun olur.

Dengeleri Kürtler değil komşular bozar

Referanduma yaklaşırken Kürdistan Bölgesel Yönetimine komşu ülkeler de tepkilerini daha da sertleştirdi.Sizce referandumdan evet oyu çıkması halinde bölgede dengeler nasıl değişir?

Dengelerin bozulmasının sorumluluğu Kürtlerde değil, komşu ülkelerin atacağı adımlardadır.Burada bilemedigimiz bir şey varsa, söylenlerle perde gerisinde konuşulanların farklı olup olmadığıdır.Herkes sert çıkışlar yapabilir, ama kapalı kapılar ardında da başka bir söylem geliştirebilir.Örneğin İran perde arkasında Irak Kürtlerini kendi tarafına çekmek için farklı şeyler söyleyebilir.Şimdilik bunların ne olduğunu bilemiyoruz.Kürtler referandumu güçlü oldukları için değil, zor durumda oldukları için yapıyorlar.Bölgesel güçler de tepkilerini bu gerçeği dikkate alarak göstermeli.

Referandumun ardından Türkiye ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkiler nasıl gelişir?Türkiye yaptırımları gündeme getirdi, uygular mı?

Türkiye bazı yaptırımlar uygulayacağını açıklayacaktır.Hükümetinhalka bu kadar çok şey söyledikten sonra bunu yapmaması olmaz. Bu yaptırımların etkili olup olmayacağını göreceğiz.Hükümet yaptırımların, özellikle etkisiz olmasını sağlayacak bir yol izleyebilir.Dostlar alışverişte görsün misali.Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok sert açıklamalar yaptı.Erdoğan, güçlü olduğunu göstermek isteyebilir. Barzaniyi cezalandırmaya çalışırsa kendisine karşı sempati duyan Kürtleri uzaklaştırır ve PKKli olmayan Kürtleri daha milliyetçi bir konuma iter. Ben yaptırımların etkili olacağından şüpheliyim.

Referandumdan evet oyu çıkarsa Türkiye Kürtleri bu süreçten nasıl etkilenir?

Evet oyunun Türkiyedeki Kürtler için çok fazla bir anlamı olacağını sanmıyorum.çünkü Barzaniye çok sempati duymuyorlar.Türkiye Barzaniye karşı aşırı önlemlere başvurursa Kürtler o zaman Türkiyenin en iyi Kürt dostları bile Ankaradan karşılık göremiyorsa biz niçin boşuna çaba harcayalım diye düşünebilir.Bir başka ifadeyle bu durum, radikalleşme sürecini hızlandırır. Herşey Türkiyenin tepkisinin ne kadar sert olacağına bağlı. Ancak Türkiye ve İranın, kendi kaderleri üzerinde söz hakkı bulması, genel olarak Kürtleri öfkelendirir.

ABD ve müttefikleri daha akılcı olabilirdi

ABD daha önceleri Kürdistan Bölgesel Yönetimine referandumu ertelemesini önerirken, referanduma günler kala iptal çağrısında bulundu.ABDnin tavrındaki bu değişim nasıl okunmalı?

çok emin değilim ama muhtemelen erteleme çağrısına yanıt alamayan ABD, tavrını sertleştirmeye karar verdi. çünkü aynı zmaanda Türkiyeye bu referanduma karşı çıktığını göstermek istiyor.

ABD, Iraklı Kürtlerin en iyi müttefiğiydi.Sizce ABD ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri referandumun ardından nasıl gelişir?

Bence bir değişiklik olmayacak.

Erbil ve Bağdat Yönetimi arasında müzakereler hala sürüyor. Sizce referandum 25 Eylülde yapılacak mı, yoksa bir son dakika değişikliği olabilir mi?

ABD ve müttefikleri daha akılcı davransalardı bu durum önlenebilirdi.Barzaninin bu referandumla meşruiyetini güçlendirmek istediği bir sır değil.Bu yüzden hem referandumun ertelenmesini sağlayacak, hem de Barzaninin elini güçlendirecek bir formülle gelebilirlerdi.

Ana Sayfaya Git