İdris Barzani vefatının 37. yılında anılıyor

PeyamaKurd - Kürdistan mücadelesinin tarihine ismini altın harflerle kazıyan İdris Barzani’nin, vefatının ardından 37 yıl geçti. 1944 senesinin Mart ayında Mela Mistefa Barzani’nin en büyük oğlu olarak dünyaya gelen İdris Barzani. 2 yaşındayken bab...

Haberler 31.01.2024 - 20:18 Son Güncelleme : 08.05.2024 - 20:11

PeyamaKurd - Kürdistan mücadelesinin tarihine ismini altın harflerle kazıyan İdris Barzaninin, vefatının ardından 37 yıl geçti.

1944 senesinin Mart ayında Mela Mistefa Barzaninin en büyük oğlu olarak dünyaya gelen İdris Barzani. 2 yaşındayken babası ile beraber, Mahabad Kürdistan Cumhuriyetinin kuruluşu için Doğu Kürdistana (Rojhilat) geçti.

Barzani, 1947de Mahabadda Kürdistan Cumhuriyetinin yıkılmasıyla Sovyetler Birliğine gitti. Daha sonra Bağdatta eğitimine başlayan İdris Barzani, Mela Mistefa Barzaninin dönüşüyle 1958 yılında Güney Kürdistana geçti.

Hindiren Savaşındaki rolü ile adını duyurdu

1961 senesinde başlatılan Eylül Devriminin etkili isimlerinden birisi olan İdris Barzani özellikle Hindiren Savaşında oynadığı rol ile adını duyurdu. Barzani, Kürt liderliğinin Baas rejimiyle anlaşmasıyla devrimin tamamlanması sonrasında da Kürt birliği için de ciddi çabalar gösterdi.

İdris Barzani, 31 Ocak 1987de Urmiyeye bağlı Silvana köyünde yaşama gözlerini yumdu ve Rojhilatta Şıno Kent Mezarlığında babasının yanına defnedildi.

İdris Barzani ve Mele Mistefanın naaşı 1991deki ayaklanmanın ardından Güney Kürdistana getirilerek Duhokun Barzan köyünde toprağa verildi.

Bugün İdris Barzaninin vefatının ardından tam 36 yıl geçti. Kürdistan davasına olan bağlılığı ve mücadelesi hala akıllardaki yerini koruyor.


PeyamaKurd ailesi olarak, İdris Barzaniyi saygı ile anıyor ve mekanının cennet olmasını temenni ediyoruz.

Ana Sayfaya Git